Κυριακή 19 Μαΐου 2013

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΥΡΗΝΑ ΘΗΡΑΣ (Απρίλιος 2012- Μάιος 2013)

Συναγωνιστές, φίλοι, συμπολίτες, 

         ο πυρήνας Θήρας δημιουργήθηκε τον Απρίλιο του 2012. Αριθμεί 9 μέλη με ενεργά μέχρι πρόσφατα τα 8. Στον ένα χρόνο δραστηριοποίησής του, ο πυρήνας έχει ασχοληθεί και έχει προτείνει λύσεις στα βασικά τοπικά ζητήματα που αφορούν τη κοινωνία της Σαντορίνης. Έχει πάρει θέση:

· υπέρ του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της λειτουργίας του νέου Νοσοκομείου Θήρας, ενημερώνοντας, παράλληλα, το Θηραϊκό λαό για τη μεθόδευση ιδιωτικοποίησης του από τη κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ,

· εναντίον της ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας και διαχείρισης-αποκομιδής απορριμμάτων στη Σαντορίνη, παρέχοντας συγκεκριμένη λύση στους εργαζομένους και στο Δήμαρχο Θήρας, χωρίς όμως το επιθυμητό αποτέλεσμα,

· κατά της ανέγερσης μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων στη Σαντορίνη,

·  υπέρ της ισότητας των πολιτών κατά τη διαδικασία μοριοδότησης στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς Θήρας, καταφέρνοντας τελικά την αλλαγή του κανονισμού λειτουργίας,

·   εναντίον της ιδιωτικοποίησης της δημοτικής περιουσίας, καταφέρνοντας την ακύρωση της δημοπρασίας για το δημοτικό πάρκινγκ Οίας.

Σε πολλές από τις παραπάνω περιπτώσεις, η σύγκρουση με τη τοπική ολιγαρχία ήταν αναπόφευκτη.

        Έχει, επίσης, δημοσιεύσει 36 δελτία τύπου και ανακοινώσεις, έχει συναντηθεί δύο(2) φορές με το Δήμαρχο Θήρας, έχει συμμετάσχει ενεργά σε επιτροπές και σωματεία του νησιού όπως η επιτροπή για το νέο Νοσοκομείο, η επιτροπή για το Sea Diamond, η ΕΛΜΕ Θήρας, το τοπικό σωματείο της ΠΟΕ-ΟΤΑ και έχει στηρίξει απεργίες και κινητοποιήσεις. Έχει παρέμβει αποτελεσματικά στην αποτροπή δημιουργίας Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ) σε Σύρο και Ρόδο. Έχει μοιράσει φυλλάδια στο Θηραϊκό λαό μιλώντας για Συντακτική Εθνοσυνέλευση, για Εθνικό Κρατικό Νόμισμα, για Γενική Πολιτική Απεργία. Σε όλα τα παραπάνω οδηγός μας ήταν πάντα τα πέντε(5) προτάγματα του ΕΠΑΜ.

        Έχει συγκεντρώσει δύο(2) φορές χρήματα και έχει συνεργαστεί με άλλους πυρήνες (Κερατσινίου, Αιγάλεω) για να προσφέρει τρόφιμα στα παιδιά και στους γονείς του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Κερατσινίου.

        Έχει, τέλος, διοργανώσει μία(1) ομιλία στη Σαντορίνη με κεντρικό ομιλητή τον Γενικό Γραμματέα του ΕΠΑΜ, Δημήτρη Καζάκη και καλεσμένο τον δικηγόρο Μάριο Μαρινάκο, τέσσερις(4) ομιλίες στη Σύρο με συμμετοχή μελών του πυρήνα, τέσσερις(4) ομιλίες στη Σαντορίνη με ομιλητές μέλη του πυρήνα, δύο(2) προβολές ντοκιμαντέρ στη Σαντορίνη ώστε να δοθεί ευκαιρία για συζήτηση και έχει δώσει τρεις(3) τηλεοπτικές συνεντεύξεις στη τοπική τηλεόραση της Σαντορίνης.

        Τα μέλη του πυρήνα έδιναν το καλύτερό τους εαυτό σε κάθε δράση και είμαστε σίγουροι ότι θα μπορούσαμε να είχαμε επιτύχει πολύ περισσότερα αν είχαμε μαζί μας και άλλους μαχητικούς ΕΠΑΜίτες.

        Το Νοέμβρη του 2012 έγινε προσπάθεια, με πρωτοβουλία του ΕΠΑΜ, για δημιουργία ευρύτερου συντονιστικού στη Σαντορίνη. Τα δύο(2) σωματεία που αρχικά προσκλήθηκαν κάλεσαν και άλλους φορείς με αποτέλεσμα η ενωτική προσπάθεια να μην ευδοκιμήσει αφού εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ τη τορπίλισαν μιλώντας για ταξικούς διαχωρισμούς.

        Η αριθμητική δύναμη του πυρήνα κρατήθηκε σε χαμηλά επίπεδα εξαιτίας, κυρίως, των ιδιαιτεροτήτων της τοπικής κοινωνίας. Τόσο οι συγκρούσεις με τα τοπικά συμφέροντα όσο και το γεγονός ότι η κρίση δεν έχει αγγίξει σε μεγάλο βαθμό το Θηραϊκό λαό, έκαναν τη προσπάθειά μας για νέα μέλη αρκετά δύσκολη. Οι πολίτες της Σαντορίνης στη συντριπτική τους πλειοψηφία είχαν την αυταπάτη ότι θα γλυτώσουν τη κατάρρευση που συντελείται. Τους διαβεβαίωναν, βλέπετε, τόσο τα τοπικά δύο(2) ΜΜΕ του νησιού όσο και η ντόπια ολιγαρχία. Ο Δήμαρχος Θήρας, από τη μεριά του, δεν αντιστεκόταν στις επιταγές της κυβέρνησης, ιδιωτικοποιώντας ότι μπορούσε με το πρόσχημα ότι δεν του έδιναν προσωπικό και χρήματα.

        Εμείς προσπαθούσαμε στο κλίμα αυτό να ενημερώσουμε τους πολίτες. Οι εβδομαδιαίες μας συνεδριάσεις ήταν ανοιχτές, από κάποια ώρα και έπειτα, σε κάθε πολίτη. Μάλιστα, από το καλοκαίρι του 2012 δημιουργήσαμε μια μεγάλη ηλεκτρονική βάση φίλων του ΕΠΑΜ ενημερώνοντάς τους για τα νέα του Μετώπου και για τις τρέχουσες εξελίξεις. Τα άτομα αυτά γνωρίζουν για το ΕΠΑΜ, μας παρακολουθούν αλλά δεν είναι έτοιμα ακόμα να κάνουν το επόμενο βήμα. Εμείς συνεχίζουμε απτόητοι με το σκεπτικό «Ο αγώνας είναι μακρύς και θέλει ατσάλινη υπομονή. Όποιος δεν αντέχει, ας αποχωρήσει.»

        Στο σημείο αυτό, να σημειώσουμε ότι το ΕΠΑΜ είναι ο μοναδικός πολιτικός φορέας που ενεργοποιείται τόσο δραστήρια στο νησί και αυτό αρχίζει να αναγνωρίζεται από τον κόσμο. Δεν μας ενδιαφέρουν οι τίτλοι και οι καρέκλες παρά μόνο η ενημέρωση και η οργάνωση του Θηραϊκού λαού. Εκτός, όμως, από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, μας ενδιαφέρει να δείξουμε παντού πως δεν πρέπει να διστάζουμε, αλλά να επεμβαίνουμε σε κάθε θέμα, σε ζητήματα χαμηλής αλλά και υψηλής πολιτικής, αν χρειάζεται, βασιζόμενοι πάντα στα προτάγματα του ΕΠΑΜ και φυσικά στις δυνάμεις μας. Αυτό είναι, για εμάς, το καθήκον του ΠΟΛΙΤΗ - ΟΠΛΙΤΗ.

Θήρα, 19/05/2013

Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο (ΕΠΑΜ) Θήρας    


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου