Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Δελτίο Τύπου - Το ΕΠΑΜ Θήρας στο Δήμο Θήρας στις 06/04/2013


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                Τη Παρασκευή  6 Απριλίου 2013, ο πυρήνας Θήρας του ΕΠΑΜ συναντήθηκε με το Δήμαρχο Θήρας μετά από αίτημα μας για επίσημη ενημέρωση και παράδοση προτάσεων-αιτημάτων μας στο Δήμο. Στη συνάντηση ήταν παρόντες πέντε μέλη του πυρήνα μας και από την μεριά του Δήμου ο Δήμαρχος Θήρας Νικόλαος Ζώρζος, ο Αντιδήμαρχος Μάρκος Καφούρος, ο Αντιδήμαρχος Ανδρέας Ζώρζος και ο Αντιδήμαρχος Νικόλαος Καμπουράκης. Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν τα εξής:

1.   Ποιες είναι οι προθέσεις του Δήμου για το Νέο νοσοκομείο Θήρας;

Ο Δήμαρχος δήλωσε ότι η ισχύουσα απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι να λειτουργήσει το νοσοκομείο με Δημόσιο χαρακτήρα μέχρι τουλάχιστον ανακλήσεως της.
Ο Δήμαρχος μας απάντησε ότι προτίθεται να βάλει χρήματα για τη λειτουργία του νοσοκομείου (περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ/έτος μέσω της αύξησης κατά 1€ του εισιτηρίου του τελεφερίκ) αλλά δύσκολο να συμμετέχει στη διαχείριση του γιατί δε διαθέτει το προσωπικό και τη τεχνογνωσία. Περιμένει τη τελική πρόταση από την ΑΕΜΥ ΑΕ η οποία έχει αναθέσει στον ακαδημαϊκό κ. Γεωργιάδη να δει τα "νομικά θέματα" όπως για παράδειγμα το παραχωρητήριο της Εκκλησίας ή  το αν θεωρείται κάτι Δημόσιο όταν συμμετέχει και ιδιώτης.
Ο Χαράλαμπος Ρούσσος παραμένει εκπρόσωπος του Δήμου για τη λειτουργία του νοσοκομείου. Θα έρθει σύντομα στη Σαντορίνη, όπου και θα ενημερώσει το Θηραϊκό λαό για τις εξελίξεις. (Σημ.: Η ενημέρωση αυτή έγινε το Σάββατο 13/04/2013 ερήμην του Θηραϊκού λαού και ο Χαράλαμπος Ρούσσος τάχθηκε υπέρ της ιδιωτικοποίησης του νοσοκομείου)
Στη πρόταση του ΕΠΑΜ για τη συμμετοχή του Θηραϊκού λαού στη λειτουργία και διοίκηση του νοσοκομείου μέσω μιας αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας ή μέσω ενός συνεταιρισμού κατοίκων, με τη παράλληλη συμμετοχή του Δήμου, ο Δήμαρχος μας απάντησε ότι φοβάται μήπως "πέσει" ο Δήμος έξω και άρα δε κοιτά τέτοιες λύσεις πριν τη τελική πρόταση της ΑΕΜΥ ΑΕ.

2.  Ιδιωτικοποίηση καθαριότητας και της αποκομιδής απορριμμάτων του Δήμου Θήρας (εκτός Οίας - Θηρασιάς)

Έχει ξεκινήσει τη καθαριότητα και την αποκομιδή απορριμμάτων του Δήμου (εκτός Οίας-Θηρασιάς) ο ανάδοχος. Ο Δήμος θα προσλάβει προσωπικό (4 άτομα) για την "Υπηρεσία Πρασίνου" (απόφαση 63/2013) τα οποία δε θα χρησιμοποιηθούν από τον ανάδοχο. Ο Δήμαρχος απέκλεισε την πρόσληψη προσωπικού που θα διατεθεί στον ανάδοχο.
Έγινε επισκευή δύο(2) απορριματοδεκτών συμπίεσης από το Δήμο για να τους χρησιμοποιήσει ο ανάδοχος μαζί με τα υπόλοιπα μηχανήματα του Δήμου που του έχουν παραχωρηθεί με βάση τη σύμβαση.
Ο ανάδοχος χρησιμοποιεί προσωρινά, ως γραφεία,  χώρους του Δήμου Θήρας. Για τους χώρους αυτούς ο Δήμαρχος θα κηρύξει δημοπρασία ενώ στην ερώτηση το αν ο ανάδοχος θα πληρώσει ενοίκιο αναδρομικά, ο Δήμαρχος απάντησε ότι αυτό δε μπορεί να γίνει αλλά θα ζητηθούν από τον ανάδοχο επιπλέον υπηρεσίες.
Ο Δήμαρχος ζήτησε από τον ανάδοχο να πάρει κατοίκους από τη Σαντορίνη ως υπαλλήλους.
Ο Δήμαρχος μας είπε ότι τα χρήματα της ιδιωτικοποίησης έχουν ήδη προϋπολογιστεί από το Δήμο και δε θα γίνει καμία αύξηση των δημοτικών τελών, αντίθετα ερευνά για μείωσή τους.

3.   Διαχείριση Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ)

Ο Δήμαρχος μας είπε ότι προχωρούν οι διαδικασίες για τη χωροθέτηση της ΟΕΔΑ στη 1η θέση επιλογής  (ορυχεία Μεταξά). Θα υπάρξουν καθυστερήσεις λόγω γραφειοκρατίας και στην ερώτηση του ΕΠΑΜ για το ποιος θα αναλάβει το κόστος ανέγερσης της ΟΕΔΑ και για το αν θα μπορέσει να μπει στο ΕΣΠΑ, ο Δήμαρχος δε μπόρεσε να μας απαντήσει με σιγουριά.

4.   Ιδιωτικοποίηση Αεροδρομίου Θήρας και πιθανές μελλοντικές ιδιωτικοποιήσεις στο νησί (λιμάνι, ΔΕΥΑΘ κ.α.)

Το Δημοτικό Συμβούλιο έχει ήδη πάρει απόφαση κατά της ιδιωτικοποίησης του αεροδρομίου Θήρας. Δε γνωρίζει για άλλες ιδιωτικοποιήσεις στο νησί ενώ για το θέμα της δημοπρασίας (από το ΕΠΑΜ χαρακτηρίστηκε ιδιωτικοποίηση) του δημοτικού πάρκινγκ Οίας, ο Δήμαρχος ζήτησε εναλλακτική πρόταση. (Σημ.: Η πρόταση αυτή κατατέθηκε από το ΕΠΑΜ τη Δευτέρα 08/04/2013 και η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου με απόφασή της, τη Τρίτη 09/04/2013, ακύρωσε τη δημοπρασία, αναφέροντας ότι θα καθορίσει εκ νέου τους όρους του διαγωνισμού και την ημερομηνία διεξαγωγής του)

     
5.   ι προτίθεται να κάνει ο Δήμος για το πρόβλημα των νεφροπαθών;

Ο Δήμαρχος ισχυρίστηκε ότι ο Δήμος έχει "αναλάβει" τους νεφροπαθείς του νησιού μας.
     
6.   Ποια είναι η τελευταία θέση του Δήμου σχετικά με το ναυάγιο του Sea Diamond;

Ο Δήμαρχος είχε ήδη τοποθετηθεί δημόσια στην εκδήλωση για τα 5 χρόνια από το Sea Diamond, οπότε αρκεστήκαμε σε αυτή του τη τοποθέτηση.

7.   Ποιος είναι ο προϋπολογισμός του Δήμου για το Έτος Γαστρονομίας;

Ο Δήμος λαμβάνει χρηματοδότηση 70.000€ από τη Περιφέρεια. Θα δεχθεί χορηγίες από φορείς που αντιπροσωπεύουν τη γαστρονομία (όχι π.χ. κόκα-κόλα αλλά ναι π.χ. ούζο Πλωμάρι), ενώ ο Δήμος θα συμμετέχει με το ποσό των 13.000€

8.   Κατάθεση στεφάνου από το ΕΠΑΜ στις εθνικές και τοπικές επετείους
Εξηγήσαμε στον δήμαρχο πως η πρόθεση μας για καταθέσεις στεφανιών σε επετείους έχει μόνο ένα σκοπό, την αφύπνιση και ενθάρρυνση των συμπατριωτών σε αντίσταση κατά της ευρωπαϊκής κατοχής. Μας απάντησε πως θα εξετάσει το αίτημα μας.

Μέτα το τέλος της συνάντησης  επιδώσαμε τα παρακάτω αιτήματα - προτάσεις του ΕΠΑΜ Θήρας στο Δήμαρχο Θήρας:

1.  Οργάνωση ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ των κατοίκων μία φορά το μήνα για θέματα που τους αφορούν και ανακοίνωση των αποφάσεων της στο Δημοτικό Συμβούλιο.
2.   Καθιέρωση τακτικών δημοψηφισμάτων για θέματα του νησιού.
3.   Όχι άλλα έξοδα για αναψυκτικά, παρελκόμενα και γλυκίσματα στις μελλοντικές εκδηλώσεις του Δήμου. Τα 2000€ για τη γιορτή της 25ης Μαρτίου να είναι τα τελευταία. Όχι άλλα έξοδα για δεξιώσεις με δημοσιογράφους και λοιπούς στο νησί με τα χρήματα του φορολογουμένων. Να παρέχεται, με τα χρήματα αυτά, δωρεάν ποιοτικό φαγητό στους μαθητές των σχολείων μας με παράλληλη ενημέρωση τους για τη σωστή διατροφή.
4.   Μείωση των Δημοτικών τελών κυρίως για τα οικιακά τιμολόγια και για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (άποροι, πολύτεκνοι, ΑΜΕΑ). (το έχει κάνει ο Δήμος Μοσχάτου-Ταύρου, ο Δήμος Κοζάνης, ο Δήμος Χανίων).
5.   Επιβολή τέλους κοινόχρηστου χώρου για χρήση εδάφους και υπεδάφους  ώστε η ΔΕΗ να πρέπει να πληρώνει στο δήμο για την τοποθέτηση στύλων ηλεκτροφωτισμού και οι τράπεζες για την τοποθέτηση μηχανημάτων ΑΤΜ (το έχει κάνει ο Δήμος Θάσου).
6.   Μείωση των Δημοτικών τελών σε όσους δημότες κάνουν οικιακή κομποστοποίηση. (το κάνει ο Δήμος Καλαμάτας)
7.   Δημόσια δέσμευση του Δημάρχου ότι δε θα προβεί σε καμία συνεργασία ή οικονομική συναλλαγή με τη Γερμανική κυβέρνηση, με γερμανικό κρατίδιο-δήμο και με τη τρόικα.
8.   Συνεννόηση με την αρχαιολογική υπηρεσία και τοποθέτηση αντιγράφων αγαλμάτων και τοιχογραφιών από το Ακρωτήρι σε κεντρικά σημεία του νησιού.

                Εκτός από τα  επιδιωκόμενα αποτελέσματα της συνάντησης , μας ενδιέφερε να δείξουμε παντού πως δεν πρέπει να διστάζουμε, αλλά να επεμβαίνουμε σε κάθε θέμα, σε ζητήματα χαμηλής αλλά και υψηλής πολιτικής αν χρειάζεται, βασιζόμενοι πάντα στα προτάγματα του ΕΠΑΜ και φυσικά στις δυνάμεις μας. Αυτό είναι το καθήκον του ΠΟΛΙΤΗ – ΟΠΛΙΤΗ.

                Θήρα, 14/04/2013
Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο (Ε.ΠΑ.Μ) Θήρας

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου