Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Δελτίο Τύπου - Το ΕΠΑΜ Θήρας για τη πρωτοβουλία του Μητροπολίτη για το νέο νοσοκομείο (12/06/2013)

Πυρήνας Θήρας
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμα :       Το ΕΠΑΜ Θήρας για τη πρωτοβουλία του Μητροπολίτη για το νέο νοσοκομείο

            Στις 06 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Επιφάνιου, συνάντηση των φορέων της Σαντορίνης για να συζητηθεί το θέμα του νέου Νοσοκομείου. Εκπρόσωπος του ΕΠΑΜ Θήρας δε συμμετείχε στη συνάντηση γιατί δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί και την ώρα της συνάντησης (10:00 το πρωί) βρισκόμασταν στις δουλειές μας. Παρακολουθήσαμε, ωστόσο, τη συνάντηση από το βίντεο 3 ωρών που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο και έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

1.     Το νοσοκομείο ΔΕΝ είναι επιχείρηση ώστε να ζητάμε να είναι κερδοφόρο. Η υγεία είναι δικαίωμα των πολιτών και κάθε ευνομούμενο κράτος οφείλει να παρέχει υπηρεσίες δωρεάν υγείας ανεξάρτητα από το οικονομικό κόστος. Βέβαια, σε λίγο θα μας πουν ότι και τα σχολεία μας πρέπει να είναι κερδοφόρα ώστε να τα ιδιωτικοποιήσουν και αυτά. Έχουν στόχο να οδηγήσουν εμάς και τους παππούδες μας στο θάνατο δίνοντας μας επίδομα των 360€ αντί για σύνταξη και αναγκάζοντάς μας να πληρώνουμε και για τις πιο απλές εξετάσεις και τα παιδιά μας να τα κάνουν σκλάβους αφού η μόρφωση θα θεωρείται προνόμιο των πλουσίων.

Εμείς, ως ΕΠΑΜ Θήρας, λέμε στα νεοφιλελεύθερα "σαΐνια" ότι δεν θα περάσουν τα σχέδια τους και
καλούμε τον ελληνικό λαό να συνειδητοποιήσει το πατριωτικό του καθήκον και να σηκώσει ανάστημα.

2.     Ο ακαδημαϊκός Χαράλαμπος Ρούσσος, ως εκπρόσωπος του Δημοτικού Συμβουλίου Θήρας, συμμετείχε από την αρχή στις συζητήσεις με την ΑΕΜΥ ΑΕ και τον εκάστοτε Υπουργό Υγείας. Στη πρόσφατη ενημέρωση "κεκλεισμένων των θυρών", που έγινε στις Σαντορίνη στις 13 Απριλίου, τάχθηκε υπέρ της ιδιωτικοποίησης του νοσοκομείου. Σε τότε ερώτηση μας για το ποιο λόγο ο ιδιώτης θα πρέπει να έχει το 51% της διοίκησης, μας απάντησε γιατί ο ιδιώτης "ξέρει" να προσλαμβάνει γιατρούς και νοσοκόμες. Θέλουν, λοιπόν, να χαρίσουν το νοσοκομείο σε έναν διευθυντή προσωπικού! Το Δημοτικό Συμβούλιο από την άλλη είναι υπέρ του Δημόσιου χαρακτήρα του νοσοκομείου. Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, ότι υπάρχει διάσταση απόψεων του Δήμου Θήρας και του εκπροσώπου του. Τι έκαναν γι αυτό ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο; Ανανέωσαν την εντολή εκπροσώπησης στο Χαράλαμπο Ρούσσο ώστε να συνεχίσει να συμμετέχει στις συζητήσεις.

Εμείς, ως ΕΠΑΜ Θήρας, λέμε συγχαρητήρια στον Δήμαρχο και του Δημοτικούς Συμβούλους για τη νηπιακή κριτική και πολιτική σκέψη τους.


3.     Η Εκκλησία χάρισε το οικόπεδο και οι φορολογούμενοι πολίτες έβαλαν 14.000.000 ευρώ. Ο ιδιώτης τι θα βάλει; ΤΙΠΟΤΑ! Επαναλαμβάνουμε ότι ο Χαράλαμπος Ρούσσος είπε πώς ο ιδιώτης είναι ειδικός στο να προσλάβει το κατάλληλο ιατρικό προσωπικό και άρα αυτό θα κάνει. Η κυβέρνηση, λοιπόν, θέλει να δώσει τη διοίκηση του νοσοκομείου σε κάποιον ο οποίος "ξέρει" να προσλαμβάνει προσωπικό. Ο Δήμαρχος Θήρας Νικόλαος Ζώρζος, από τη πλευρά του,  με το πρόσχημα μειωμένης χρηματοδότησης και την αδυναμία πρόσληψης προσωπικού ιδιωτικοποιεί τις υπηρεσίες του Δήμου. Ξεκίνησε με τη καθαριότητα και αποκομιδή απορριμμάτων και συνεχίζει με την ιδιωτικοποίηση του πάρκινγκ της Οίας και κάθε διαθέσιμου δημοτικού ακινήτου. Δήλωσε, άλλωστε, ότι ο Δήμος δε θα συμμετέχει ως εταίρος στη διαχείριση του νοσοκομείου. Δεν τον ενδιαφέρει να ελέγχει το νοσοκομείο. Απλά θα δίνει οικονομική βοήθεια. Το αν θα τη δώσει ως "δωράκι" και στον ιδιώτη, δε μένει παρά να το δούμε.

Εμείς, ως ΕΠΑΜ Θήρας, λέμε ότι ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ σημαίνει, όπως λένε και οι λέξεις, να κάνεις ότι μπορείς για το τόπο σου δίχως να στηρίζεσαι στην κρατική επιχορήγηση.
Όποιος δε μπορεί τότε είναι καλύτερα ΤΩΡΑ να πάει σπίτι του.

4.     Θα πάει αντιπροσωπεία της Σαντορίνης να συζητήσει με τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο. Ποιον Υπουργό; Αυτόν που ακολουθεί ως νέος δωσίλογος τις εντολές των ξένων τοκογλύφων δανειστών. Αυτόν που έχει ψηφίσει τα Μνημόνια και τις Δανειακές Συμβάσεις εμποδίζοντας τη γέννηση νέων Ελλήνων και οδηγώντας στην απόγνωση και την αυτοκτονία άλλων τόσων. Αυτόν που ξεπουλά τη πατρίδα μας κομμάτι-κομμάτι σε επενδυτικά κοράκια. Αυτόν που κλείνει τα νοσοκομεία και ευθύνεται καθημερινά για το θάνατο εκατοντάδων συνανθρώπων μας. Και τι περιμένουν να τους πει ο "υπουργός"; Θα ρωτήσει τον Γερμανό διορισμένο ελεγκτή προϊστάμενο του. Και για του λόγου το αληθές καλούμε την αντιπροσωπεία να βιντεοσκοπήσει ή να κρατήσει πρακτικά από τη συνάντηση και να απαιτήσει τη δημοσιοποίηση τους ώστε ο κάθε πολίτης να βγάλει τα συμπεράσματά του.

Το ΕΠΑΜ Θήρας υποστηρίζει ότι λύση υπέρ της πλειοψηφίας του Θηραϊκού λαού, θα δοθεί με την ίδια τη συμμετοχή του λαού στις διαδικασίες και στις αποφάσεις.

5.     Αναφέρθηκε συχνά στη συνάντηση η έννοια Δημόσιος χαρακτήρας. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει να λειτουργεί το νοσοκομείο όπως τα Δημόσια νοσοκομεία; Και πώς λειτουργούν αυτά; Γνωρίζει κάποιος; Αν δεν πληρώνουμε και τη διοίκηση την έχει ιδιώτης, τότε το νοσοκομείο θα είναι Δημόσιου χαρακτήρα;

Εμείς, ως ΕΠΑΜ Θήρας, λέμε ότι Δημόσιος χαρακτήρας είναι όταν μπορεί ο κάθε πολίτης να ελέγξει το νοσοκομείο.
Όταν μπορεί να ελέγξει το που πήγε και το παραμικρό ευρώ που έδωσε.
Όταν μπορεί να ελέγχει τα δημοσιοποιημένα πρακτικά των συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου.
Όταν μπορεί να ελέγχει τη λειτουργία του με κληρωτούς λαϊκούς ελεγκτές.
Όταν μπορεί να συμμετέχει ο πραγματικός Δήμος, δηλαδή όλοι εμείς, στη διοίκηση.
Όταν μπορεί να ανακαλεί τους εκπροσώπους του στη διοίκηση όταν αυτοί δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα του.

6.     Πουθενά δεν αναφέρθηκε στη συνάντηση η πιθανή κατάργηση της ΑΕΜΥ ΑΕ και  η μεταφορά της στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Έθνος της Κυριακής, 28/04/2013). Όλοι οι εκπρόσωποι της Σαντορίνης προκρίνουν τη λύση της ΑΕΜΥ ΑΕ για τη διοίκηση του νοσοκομείου. Έχουν εναλλακτικό σχέδιο; ΟΧΙ! Αλλά ακόμα και αν η ΑΕΜΥ δεν καταργηθεί, τι θα συμβεί με το διακριτό τιμολόγιο υπηρεσιών που σκοπεύει να επιβάλει στους ανέργους; Τι θα συμβεί όταν ο ΕΟΠΥΥ σταματήσει να πληρώνει την ΑΕΜΥ;

Εμείς, ως ΕΠΑΜ Θήρας, λέμε ότι όποιος μιλά για την ΑΕΜΥ ΑΕ τότε μιλά και για ιδιώτη και θα λογοδοτήσει αργά ή γρήγορα στο Θηραϊκό λαό.

7.     Αναφέρθηκε το θέμα της χρηματοδότησης του νέου νοσοκομείου. Είναι πλέον σαφές ότι ό,τι πληρώνουμε στα ασφαλιστικά ταμεία και στην εφορία πηγαίνουν στους δανειστές τοκογλύφους. Πώς να βρεθούν χρήματα για τα σχολεία και τα νοσοκομεία; Η νομική υπόσταση του ελληνικού κράτους έχει καταλυθεί και αποτελούμε πλέον μια δουλοπαροικία χρέους.

Εμείς, ως ΕΠΑΜ, λέμε ότι μόνο με Εθνικό Κρατικό Νόμισμα μπορεί να εξασφαλιστεί η αναγκαία χρηματοδότηση.
Όσοι συνεχίζουν να εξυμνούν το ευρώ και να αναζητούν λύσεις εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης παραπλανούν το λαό και τον οδηγούν σε ακόμα πιο σκοτεινές εποχές.

            Φωνάζουμε στο Θηραϊκό λαό ότι λύση μπορεί να δώσει μόνο αυτός αυτοπροσώπως. Ότι δε μπορεί να βασίζεται στους ίδιους και ίδιους που, με τη μία ή την άλλη ιδιότητα, ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση. Ότι πρέπει να ξεφορτωθεί μια και καλή τους πολιτικάντες, τους δωσίλογους και τους προδότες. Ότι πρέπει να αγωνιστεί για τη Πατρίδα του όπως έκανε πολλές φορές στην ιστορία του. Και ότι ο αγώνας θα είναι σκληρός και δίχως επιστροφή. Εμείς, ως ΕΠΑΜ, δίνουμε τη μάχη καθημερινά ενάντια σε αυτούς που προκαλούν σύγχυση, που παραπλανούν και που εξαπατούν το λαό μας.

          Θήρα, 12/06/2013
Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο (Ε.ΠΑ.Μ) Θήρας

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου