Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Αποτίμηση των αποτελεσμάτων των Ευρωεκλογών της 25ης Μαΐου 2014.

Τοπικός Πυρήνας Θήρας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα:     Αποτίμηση των αποτελεσμάτων των Ευρωεκλογών της 25ης Μαΐου 2014.

 

 

Το Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο (ΕΠΑΜ), μέσω του πυρήνα Θήρας που μόλις είχε αρχίσει να λειτουργεί, έλαβε στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου 2012, 174 ψήφους που αντιστοιχούσε σε ποσοστό 2,05% στον Δήμο Θήρας.

Από τότε, εδώ και 2 χρόνια οργώνει τη Σαντορίνη. Είναι ο μοναδικός πολιτικός φορέας που λειτουργεί τόσο δραστήρια στο νησί και έχει πραγματοποιήσει 14 ομιλίες, από άκρη σε άκρη του νησιού, μιλώντας στους Θηραίους για το παράνομο και καταχρηστικό Δημόσιο Χρέος της Χώρας και για το πώς θα το διαγράψουμε μονομερώς, για το πώς θα οργανωθούμε και θα ανατρέψουμε το καθεστώς μέσα από μια Γενική Πολιτική Απεργία, για το πώς θα φτιάξουμε νέο Σύνταγμα μέσα από μια Συντακτική Εθνοσυνέλευση και για το πώς θα μεταβούμε σε Εθνικό Κρατικό Νόμισμα και θα ελέγξουμε την οικονομία της χώρας. Παράλληλα έχει προβάλει σχετικά ντοκιμαντέρ που έχουν στόχο να Αφυπνίσουν τους πολίτες. Έχει, επίσης, δημοσιεύσει, πάνω από 40 δελτία τύπου-επιστολές-ανακοινώσεις τα περισσότερα από τα οποία είχαν στόχο να ενημερώσουν τους πολίτες για τα βασικά προβλήματα του νησιού (υγεία, καθαριότητα) και να προτείνουν λύσεις, έχει εκδώσει 3 τεύχη περιοδικών και 3 κόμικ, έχει δημιουργήσει 3 οπτικοακουστικά παραμύθια και 1 βίντεο-ντοκουμέντο για το νέο νοσοκομείο Σαντορίνης. Όλα τα παραπάνω μπορείτε να τα δείτε εδώ

http://epamthiras.blogspot.gr/2014/04/blog-post_26.html

http://epamthiras.blogspot.gr/2014/04/2.html

Ωστόσο, στις πρόσφατες ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014, το ΕΠΑΜ, έλαβε στον Δήμο Θήρας 148 ψήφους που αντιστοιχεί σε ποσοστό 1,98%.

Τα φαινομενικά χαμηλά ποσοστά αναλογικά με την δράση τόσο του πυρήνα Θήρας όσο και του ΕΠΑΜ συνολικά - στην επικράτεια έλαβε 0,86% - δεν πρέπει να μας απογοητεύουν αλλά να μας δείξουν την ελληνική πραγματικότητα και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η πλειοψηφία των Ελλήνων. Δεν είμαστε κόμμα που θέλει να πάρει την εξουσία ώστε να αρχίσουμε την εσωστρέφεια και τη γκρίνια. Είμαστε ΜΕΤΩΠΟ που αγωνίζεται για τη Λευτεριά της Πατρίδας μας. Και ως ΜΕΤΩΠΟ οφείλουμε να συνεχίζουμε να ενημερώνουμε τους Έλληνες γειτονιά-γειτονιά και σπίτι-σπίτι.

 

Οι συνθήκες των εκλογικών αναμετρήσεων

Α) οι κομματικοί μηχανισμοί των κομμάτων εξουσίας (Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ-νυν Ελιά) έχουν βαθιές ρίζες στην ελληνική κοινωνία και οι πολίτες μέσης ηλικίας αισθάνονται ακόμα υποχρεωμένοι για ρουσφέτια του παρελθόντος και συνένοχοι στην χρεοκοπία της χώρας. Οι πολίτες μεγάλης ηλικίας ψηφίζουν «κατά παράδοση» και ενώ παραπλανούνται συστηματικά από ντόπιους κομματάρχες, ωστόσο στο παρά πέντε των εκλογών συνεχίζουν να τους εμπιστεύονται.

Β) η πλειοψηφία των νέων, οργισμένη από ένα κράτος που τους οδηγεί είτε στην ανεργία είτε στη μετανάστευση, επιλέγει είτε την αδιαφορία από τα πολιτικά τεκταινόμενα είτε την υπακοή στην ναζιστική και εγκληματική Χρυσή Αυγή.  Παράλληλα η εμφάνιση στο πολιτικό προσκήνιο νέων πολιτευτών από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, που ελέγχονται πλήρως από τους κομματικούς μηχανισμούς και τα συμφέροντα που εξυπηρετούν, δημιουργούν στους ψηφοφόρους την αυταπάτη της αλλαγής.

Γ) η έλλειψη πολιτικής παιδείας στο λαό μας είναι εμφανής με αποτέλεσμα οι Έλληνες να μην λειτουργούν ακόμα στη πλειοψηφία τους με την ιδιότητα του πολίτη. Αγνοούν τα γεγονότα στην γειτονιά τους, στον Δήμο τους, στον χώρο εργασίας τους και αδιαφορούν για τους συμπολίτες τους ενδιαφερόμενοι μόνο για την προσωπική τους καθημερινότητα.

Δ) έχει καθιερωθεί, εδώ και χρόνια, οι πολιτικές συζητήσεις να μην γίνονται με επιχειρήματα και πολιτικές θέσεις αλλά με ατάκες και κενές προτάσεις με αποτέλεσμα οι πολίτες να αδυνατούν, στην πλειοψηφία τους, να αποκτήσουν πολιτική σκέψη.

Ε) η προπαγάνδα των καθεστωτικών τηλεοπτικών Μέσων Ενημέρωσης πανελλήνιας εμβέλειας λειτουργεί αποτελεσματικά και αποδυναμώνει κάθε προσπάθεια αυθεντικών κινημάτων να ενεργοποιήσουν τα ένστικτα αντίστασης του λαού μας. Η συντονισμένη «επίθεση» παραπληροφόρησης του πολίτη τον καθιστά ανήμπορο να αντιληφθεί τα μηνύματα και τις πληροφορίες που του μεταδίδουν οι συγκριτικά λίγοι συνειδητοποιημένοι συμπολίτες του ενώ μια μερίδα του λαού έχει σταματήσει να αναζητά εναλλακτική ενημέρωση αφήνοντας, με όρους σύγχρονου ραγιαδισμού, την μοίρα της στο καθεστώς.

 

Η διαδικασία των εκλογών

Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις σοβαρών παρατυπιών αφού σε πολλά εκλογικά κέντρα  δεν δίνονταν ψηφοδέλτια ή δίνονταν επιλεκτικά. Ωστόσο, σε μια χώρα που η Δημοκρατία έχει καταλυθεί αμφιβάλουμε αν θα ασχοληθεί με τα θέματα αυτά η δικαιοσύνη.

Θα αναφερθούμε, όμως, στον τρόπο που καλέστηκαν οι πολίτες να ψηφίσουν:

Α) δεν επέλεξαν εκείνοι τους υποψηφίους. Οι υποψήφιοι επιλέχθηκαν με βάση την οικονομική τους επιφάνεια, με βάση το πόσους ψήφους μπορούσαν να εξασφαλίσουν ή με βάση την δημοσιότητα τους στην τοπική κοινωνία. Δεν επιλέχθηκαν οι πιο ικανοί αλλά οι πιο πιστοί στην κομματοκρατία.

Β) δεν εξασφαλίστηκαν ίσες ευκαιρίες προβολής και παρουσίασης όλων των υποψηφίων τόσο εξαιτίας του αποκλεισμού των μικρότερων κομμάτων από τα ΜΜΕ όσο και της μη οικονομικής τους δυνατότητας. Επισημαίνουμε ότι, λίγο πριν τις εκλογικές αναμετρήσεις, πολλά κόμματα μοιράστηκαν, μέσω  της κρατικής επιχορήγησης, συνολικά 6,85 εκατομ. ευρώ, με το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, να παίρνουν 1,7 εκατομ. ευρώ και 2 εκατομ. ευρώ αντίστοιχα.

 

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στην επικράτεια

1)       η αποχή έφτασε στο 40%, ένα πολύ υψηλό ποσοστό που δείχνει ότι ο λαός μας δεν είχε αντιληφθεί την σημασία της εκλογικής αναμέτρησης.

2)       η συμμετοχή πάνω από 40 συνδυασμών κατακερμάτισε τα ποσοστά τους.

3)       λειτούργησε η οπαδική λογική και οι πολίτες επέλεξαν το κόμμα που ήταν σε αυτούς πιο οικείο.

4)       η Νέα Δημοκρατία πήρε 500.000 περίπου ψήφους λιγότερες από τις βουλευτικές του 2012.

5)       το ΠΑΣΟΚ (νυν Ελιά) πήρε 300.000 περίπου ψήφους λιγότερες από τις βουλευτικές του 2012.

6)       ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 60.000 περίπου ψήφους λιγότερες από τις βουλευτικές του 2012.

7)       το ΚΚΕ πήρε 70.000 περίπου ψήφους περισσότερες από τις βουλευτικές του 2012.

8)       τα ΜΜΕ «έβαλαν» το συστημικό “ΠΟΤΑΜΙ” στην Ευρωβουλή με 375.000 περίπου ψήφους.

9)       οι υμνητές του Χίτλερ, μέσω της Χρυσής Αυγής, θα συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο αυξάνοντας μάλιστα τα ποσοστά τους και κατά 100.000 τους ψηφοφόρους τους από τις βουλευτικές εκλογές του 2012.

 

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στην Σαντορίνη

1)       η αποχή έφτασε στο 43,35% και οι ψηφίσαντες (7.858 πολίτες) επέλεξαν κατά 38,5% ΝΔ-ΠΑΣΟΚ (νυν Ελιά).

2)       η Νέα Δημοκρατία πήρε 600 περίπου ψήφους λιγότερες από τις βουλευτικές του 2012.

3)       το ΠΑΣΟΚ (νυν Ελιά) πήρε 239 περίπου ψήφους λιγότερες από τις βουλευτικές του 2012.

4)       ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 267 περίπου ψήφους λιγότερες από τις βουλευτικές του 2012.

5)       το ΚΚΕ πήρε 100 περίπου ψήφους περισσότερες από τις βουλευτικές του 2012.

6)       σε ένα νησί που η οικονομία του στηρίζεται στον τουρισμό και που ένα μεγάλο ποσοστό εργαζομένων είναι αλλοδαποί, η Χρυσή Αυγή πήρε 737 ψήφους αυξάνοντας τους ψηφοφόρους της κατά 152.  

7)       κόμματα με απουσία στην πολιτική σκηνή, στους αγώνες των εργαζομένων και στις συνελεύσεις πολιτών εδώ και 2 χρόνια στη Σαντορίνη, όπως “Το Ποτάμι” και “Το κόμμα Ελλήνων Κυνηγών” πήραν 467 και 214 ψήφους αντίστοιχα.

 

Συμπεράσματα

Ο λαός μας δεν έχει ξεπεράσει ακόμα αγκυλώσεις και συνήθειες δεκαετιών. Η κομματοκρατία βαστά ακόμα, ιδιαίτερα σε τοπικό επίπεδο,  αν και έχει δεχθεί ισχυρά πλήγματα. Οι Έλληνες δεν έχουν συνειδητοποιήσει, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, το καθήκον τους να γίνουν ενεργοί πολίτες και να ενημερωθούν για τον κίνδυνο που διατρέχει η Πατρίδα. Να γίνουν οργανωμένος λαός, να γίνουν πολίτες-οπλίτες.

Παράλληλα, η άνοδος της Χρυσής Αυγής και η αδυναμία της Αριστεράς να ενεργοποιήσει τα πατριωτικά ένστικτα των Ελλήνων οδηγεί την χώρα μας σε σκοτεινές εποχές καλλιεργώντας συνθήκες εμφυλίου. Αυτό θα ενταθεί λόγω της απουσίας από την κεντρική πολιτική σκηνή, κινημάτων, όπως του ΕΠΑΜ, που θέτουν ζητήματα Εθνικής Ανεξαρτησίας, Δημοκρατίας και κοινωνικής απελευθέρωσης και που επιδιώκουν την ενότητα του λαού μας.

 

Είναι αναγκαία, λοιπόν, η συσπείρωση κάτω από Δημοκρατικά και πατριωτικά προτάγματα, πέρα και έξω από κομματικά μαντριά και ιδεολογικές καταβολές ώστε να συνεχιστεί με πιο έντονο ρυθμό η ενημέρωση των Ελλήνων. Όσοι μεμονωμένοι πολίτες, κινήματα, κόμματα λειτουργούν με όρους Δημοκρατίας οφείλουν να ενωθούν καλλιεργώντας την ΕΝΟΤΗΤΑ του ελληνικού λαού και την απελευθέρωση του από την νέα ΚΑΤΟΧΗ.

 

Εμείς, ως μέλη του ΕΠΑΜ, γνωρίζουμε ότι ο δρόμος για την ΛΕΥΤΕΡΙΑ της Πατρίδας είναι ακόμα μακρύς. Θα νικήσει αυτός που θα μείνει όρθιος στο τέλος. Έχουμε ορκισθεί ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα ακόμα και αν μείνει ένας από εμάς. Και να είστε βέβαιοι ότι οι αντοχές μας και τα ψυχικά αποθέματα μας είναι τεράστια.

 

Θήρα, 29/05/2014

Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο (Ε.ΠΑ.Μ) Θήρας

 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου